Lite smått och gott från året 2015

Avslutning på 2015 års måndagsträffar
Måndagen den 7 december var det dags att avsluta årets så populära måndagsträffar som varje gång visar sig vara uppskattade av bygdens folk då det ofta kommer omkring 100 personer för att umgås och uppleva gemenskap, lyssna till dagens underhållare och inte minst dricka kaffe med gott fikabröd. I dagens träff blev det en god ”julsmörgås”
och stor pepparkaka till kaffet vilket lät sig väl smaka.
För dagens underhållning svarade den kände trubaduren Roy Sällström från Hällekis som med stor skicklighet trakterade sin gitarr och bjöd publiken på ett sångprogram med visor och schlager hämtade från en stor repertoar med början från 1940-talet – 50-talet och framåt i tiden som för många var både kända och omtyckta. Nämnas kan bland annat ” två små röda rosor, ”hälften så kär”, ” rodbåt till Kina”, ”kom i min famn”
och i avslutningen med ”de sista ljuva åren ”. Dagens värd, Arne Johansson framförde tills sist ett varm tack till Roy för ett fint och uppskattat sångprogram, allt under varma
applåder som även duggade tätt under framträdandet.
Dragning på ett stort lotteri med mängder av fina vinster fick så avsluta dagens program.
Arrangörerna vill önska alla en God Jul och Gott Nytt År
Sång av Doremikören
Måndagsträffen den 23 november blev en eftermiddag fylld av sång och musik av den välsjungande Doremikören från Mariestad som tidigare medverkat vid flera tillfällen i bygdegården.
Körens hade en bred repertoar som innehöll många kända låtar och började med ”man skall leva för varandra och ta vara på den tid man har” följd av flera uppskattade sånger som bekräftades
med applåder från dagens publik.
Sångprogrammet framfördes i två avdelningar med som vanligt en god stund för gemenskap vid borden med god fika.
Dagens värd, Evert Svensson framförde till sist ett varmt tack och överlämnade Sverigelotter till kören som förhoppningsvis ger bra utdelning till kommande julhandel.
Nästa måndagsträff den 7 december som blir den sista för i år medverkar den kände trubaduren och sångaren Roy Sällström från Hällekis med visor och schlager.


Arkivbild från körens besök i april 2013


Måndagsträffen den 9 november i Österängs Bygdegård dit omkring 120 personer kommit blev både en intressant och festlig eftermiddag.
Efter att dagens värd, Arne Johansson, hälsat alla som kommit välkomna fick dagens gäster Else-Britt Broberg och Pia Pigg tillfälle att berätta och visa bilder under rubriken ”intryck från en resa till Rumänien” vilket blev både intressant och fängslande att se och lyssna till bland annat om barnhemmet Casa Familia dit gåvor förmedlas genom Götene Pastorat till dem som är i behov av hjälp till det mesta.
Därefter blev det en paus för fika med gemenskap vid borden och på dagens träff serverades det smörgåstårta samt en god kaka till kaffet vilket blev mycket uppskattat !
Sedan var det dags för sånggruppen Gråsparvarna från Kinnekulle att svara för sång och allsång till piano, elbas och gitarr tillsammans med Else-Britt Broberg på dragspel. Sångstunden inleddes med att alla stod upp och sjöng ”ja må du leva”, hurrade och överlämnade en vacker blomma till Majken Johannesson Hällekis som denna dag fyllde 94 år. Därefter följde mycket sång och allsång då de som önskade fick tillfälle att pröva sina röstresurser vilket hördes att många gjorde.
Från gråsparvarna och måndagsträffen överlämnades en gåva på 3.500 kronor till barnhemmet. Ett tack till alla medverkande framfördes och därefter blev det dragning på ett lotteri med mänga fina vinster.
Nästa måndagsträff blir den 23 november då Doremikören från Mariestad medverkar med välklingande sång o musik.

 

 


Måndagsträffen den 26 oktober blev som vanligt en trevlig uppskattad träff i bygdegården då ett hundratal personer kommit för att lyssna till sång och musik, dricka kaffe och umgås i denna så populära vänskapsträff som är öppen för alla som har tid och möjlighet att komma med, oavsett var i bygden man bor.
Dagens gäst var Henrik Strömberg från Lidköping som för första gången medverkade med sång och musik i bygdegården. Henrik som brukar spela med i Scotts orkester framförde ett mycket proffsigt och välklingande program till eget gitarrackompanjemang med playbackmusik.
Ur den breda sångrepertoar fick publiken bland annat lyssna till ”min gitarr” - ”ljus och värme” – ”en sång om kärlek”- ”hjärtans röst” - Elvislåten Teddy Bear med flera, allt blandat med uppskattande applåder mellan låtarna från publiken.
Sång och musikprogrammet framfördes i två avdelningar med paus för en stunds god fika och gemenskap vid borden med tillhörande ”överbordsnack” mellan de som kommit med.
Dagens värd, Evert Svensson framförde till sist ett varmt tack till Henrik för ett fint program varefter det blev dragning på dagen lotteri med fina vinster.
Nästa måndagsträff blir den 9 november då Else-Britt Broberg berättar och visar bilder från Rumänien och barnhemmet Casa Familia som hon brukar besöka. Gråsparvana medverkar med sång och musik och har lovat att det blir mycket allsång.
Ett stort lotteri finns med många fina vinster.


På måndagsträffen den 12 oktober underhöll Vildminkarna från Skövdetrakten med sina "fem goa gubbar" som de själva brukar presentera sig.
Att de var väntade och gärna hörda visade sig när bygdegården omkring en halvtimma innan programmet skulle börja var fylld med över 100 personer.
Vildminkarna som tidigare varit på besök framförde sedan ett proffsigt och uppskattat program med "drag" kan man säga där både durspel och traditionella dragspel traktaerades med stor skicklighet blandat med visor och populära låtar från förr.
Att sången och musiken verkligen "gick hem" hos publiken bekräftades med många välförtjänta ovationer under de två avdelningar som gruppen framträdde.
Naturligtvis fanns det en paus med gott fika med i programmet med mycket vänskapssnack mellan deltagarna.
Dagens värd, Arne Johansson, framförde till sist ett varmt tack till musikerna för ett trevligt program och överlämnade var sin Sverigelott som förhoppningsvis ger en bra utdelning.
Nästa måndagsträff blir den 26 oktober då sångaren och gitarrtrubaduren Henrik Strömberg som spelar i Scotts orkester kommer på besök och underhåller.


På måndagsträffen den 28 september fick de som kom med göra en ny bekantskap då Ewa Karlsson från Lidköping för första gången var gäst i Bygdegården.
Efter det att dagens värd, Evert Svensson, hälsat alla välkomna var det dags att lyssna till Ewa som var klädd i ”60-talskläder” framförde ett trevligt och uppskattat sång och musikprogram till eget välklingande gitarrkomp.
De flesta av låtarna var hämtade från 60-talet såsom ”är du kär i mig ännu Klas-Göran”, ”Augustin” , ”min gitarr” med flera och publiken fick tillfälle att stämma in i dessa välbekanta visor och tillfälle att klappa i händerna.
Sång o musikprogrammet framfördes i två avdelningar och däremellan var det dags för det efterlängtade fikat som bestod av en god smörgås gjord på tekaka och en god kaka.
Dagens värd framförde under applåder ett varmt tack till dagens gäst och överlämnade en kalender som ett extra tack.
Dagens träff avlutades med lotteridragning med många fina vinster.
Nästa träff blir måndagen den 12 oktober då Vildminkarna från Skövde med omnejd åter kommer på besök och sjunger och spelar populära visor från förr till dragspel. 

Måndagen den 14 september var det dags att starta höstens måndagsträffar i Österängs bygdegård. Efter det att dagens värd Arne Johansson hälsat alla välkomna blev det varm korv med bröd och dricka. För denna serveringen svarade två proffs inom korvbranschen nämligen vår egen ”Korv-Erik” Andersson från Mariestad och Eimer Johansson Skövde som båda arbetat inom charkuteribranschen över 50 år. Det blev en strykande åtgång på korven av de omkring etthundra personer som kommit med vilka efter korvkalaset såg både mätta och nöjda ut.
Därefter framförde sånggruppen Systrarna Prytz och Dahlén ett välklingande sång och musikprogram till dragspel, bas. gitarr och ukulele vilket blandades med välförtjänta applåder.
Mellan två framföranden av gruppen blev det kaffe med en god kaka och som vanligt mycket ”överbordsnack”.
Värden framförde till sist ett varmt tack till de medverkande som fick var sin Sverigelott vilket förhoppningsvis ger bra utdelning.
Nästa träff blir den 28 september då Ewa Karlsson från Lidköping medverkar med sång o musik till eget gitarr ackompanjemang där även allsång finns med.
Då måndagträffen den 11 maj var samlad till avslutning på träffarna som började 16 februari blev det en riktig festeftermiddag i Österängs bygdegård som inleddes med en härlig lunch.
På menyn fanns det fläskfilé i pepparsås, gjord på fyra olika sorters peppar som tillsammans med potatis från Öredahl, sallad och dryck blev en mycket smaklig och uppskattad måltid. Därefter blev det en tipspromenad där Monicka Pettersson från Björsäter tog hem första pris för alla rät och dessutom bäst klarade av utslagningsfrågan.
För dagens sång o musikunderhållning svarade Duo Dubbel från Skövdetrakten med Ingela, Lena, Gunnar och Nils som med stor skicklighet trakterade sina instrument som bestod av dragspel, gitarr, munspel, elbas, fiol, flöjt, banjo och kazio. De framförde bland annat ”San Fransisco”, ” Molly Malone”, ”Så skimrande var aldrig havet” ”The Ferryman” med flera stycken som med olika sånginslag blev mycket uppskattat och förstärktes med ovationer.
Efter en fikapaus med en god kaka blev det ytterliga sång och musik.
Dagens värd, Arne Johansson framförde ett varm tack för en välklingande sång och musikunderhållning.
På lotten som publiken fått som kvitto på betalning när de kom blev det till sist dragning på dessa och ett 50-tal gratisvinster delades ut till dem som hade tur att vinna. Tage Nordin från Mariestad framförde ”måndagsträffarnas” tack till alla som arrangerar dessa träffar dit i snitt 100 personer brukar komma med varje gång. Nu blir det smmaruppehåll till i mitten av september och de ”som har hann om ett” önskar er alla en riktigt skön och god sommar.

Måndagsträffen den 27 april som var den sista innan vårfesten i Bygdegården den 11 maj gästades av Isabella och Daniel Strågefors som presenterat sig som Vismakarna från Hova.
Med en gedigen repertoar där både kända melodier som schlagers från 40-70-talet fanns med. För att nämna några låtar så fanns ”gånglåt från Äppelbo” - ”dansen från Sunnanö” - ”Dagny”, ”säg inte nej” – 34:an med flera kända låtar som Isabella med stor inspiration till skickligt gitarrackompanjemang av Daniel framförde vilket blev mycket uppskattat av dagens deltagare.
Som vanligt blev det servering mellan de två sång o musik framträdande och dagens värd, Arne Johansson framförde ett varm tack och överlämnade en handmålad ljuslykta allt under rungande applåder.
Dragning av dagens lotteri med fina vinster fick avsluta dagens träff.På måndagsträffen den 13 april var Kenneth Holmström dagens gäst
som under rubriken ”Min Musik 2” framförde ett mycket uppskattat proffsigt och välklingande sång och musikprogram där både allsång, solosång och musik på klarinett, altsaxofon, sopransaxofon, tenorsaxofon och gitarr fanns med. Nämnas kan bland annat allsång med ”34:an” och ”dans på Brännö brygga”. På klarinett spelades Petite Fleur, på tenorsaxofon ”Under Ekars djupa grönska” och på sopransaxofon ”Blott en dag”. Som vanligt visade publiken sin uppskattning med
rungande applåder och dagens värd, Evert Svensson framförde
till sist ett varmt tack till Kenneth och alla som kommit med.
Den 27 april som blir nästa träff kommer Vismakarna från Hova


Måndagsträffen den 30 mars blev en mycket festlig eftermiddag. På trappan till Österängs bygdegård möttes besökarna av tre härliga pojkar, Markus Dahlin, Anton och David Johansson som glada bjöd på påskgodis eftersom det råkade vara påskveckan.
Detta visade sig vara både gott och mycket uppskattat.
För dagen underhåll svarade Lisbet Karlström från Vinninga som med bravur spelade
på sitt dragspel och sjöng många kända låtar utan både noter och manuskript. Det blev genomgående allsång som inleddes med "ja det är våren. ja det är våren som har kommit igen och med den kärleken" " följd av många gamla góa kända låtar, på svenska, vilket verkligen "gick hem" som man brukar säga hos de som kommit med till träffen vilket bekräftades med många applåder.
Sedan blev det fikadags och dagen till ära var det smörgåstårta som serverades denna gång vilket lät sig väl smaka. Efter ytterligare sång blev det kaffe med rulltårta.Till slut blev det dragning på dagens stora lotteri med ca 70 vinster och dagens värd Arne Johansson framförde ett tack till dagens underhållare och alla som kommit med.
Nästa träff blir den 13 april då Kenneth Holmström under rubriken "min musik" kommer att framföra ett proffsigt sång o musikprogram.På måndagsträffen den 16 mars fick publiken göra en ny bekantskap när Oskar Kjällgren från Nossebro för första gången var dagens gäst i bygdegården. Oskar visade sig vara en mycket skicklig gitarrtrubadur med "många strängar på sin lyra" som man brukar säga.
I hans repertoar fanns bland annat ett uppskattat potpuri med Sven Ingvars låtar som inleddes med "min gitarr" följd av många kända låtar som publiken kände igen allt
blandat med någon trevlig berättelse om människor han mött när han varit ute och sjungit eller spelat i sitt dansband gjorde att publiken fick många glada skratt blandat med många välförtjänta ovationer.
Dagens värd Arne Johansson framförde till sist ett varmt tack för fin underhållning och inbjöd till nästkommande måndagsträff den 30 mars med Ewa Karlsson från Lidköping som underhåller med sång och musik till gitarr där även allsång ingår.


Måndagsträffen den 2 mars som var välbesökt gästades av Marita och Beppe
Viström från Fridene som själva presenterar sig för Herr och Fru Hackspett gästade för andra gången måndagsträffen då dera sång och musik förra året fick en så kallad "mersmak". Med sång och musikprogrammet Country and Westergötland med låtar i country och gospelsstil vilket framfördes med stor skicklighet till gitarr,fiol, mandolin och munspel. vilket mellan låtarna blandades med tacksamma applåder.
Programmet framfördes i två avdelningar med en rejäl fikapaus med kaffe en god
macka och kaka.
Dagens värd framförde ett varmt tack till dagens gäster varefter det blev dragning
på ett lotteri med fina vinster.
Nästa träff 16 mars blir det besök av Oskar Kjällberg från Nossebro vilken är en
skicklig trubadur som framför sång o musik till eget gitarrackompanjemang.


Måndagsträffen den 16 februari som var den första för året kan man säga blev en riktig fullträff med 137 personer som kommit med på denna populära vänskapsträff för att lyssna till Mariestads dragspelsklubb som alltid med bravur framför skön och välklingande musik. Även allsång och duettsång fanns med. I programmet Den kända sången ”han finns bakom molnen ändå” av Nils F. Nygren sjöngs av en kvartett vilket blev mycket uppskattat. Allt blandat med många välförtjänta applåder.
Utöver musikgruppen medverkade Björn Berggren, mycket känd i bygden med presentation av sin två böcker ”vad döljer sig bakom stjärnorna” och ”Glädje och Allvar” samt berättade om människor han mött och som betytt mycket för bygden under ett halvt sekel som han uttrycket det och var bosatt i Mariestad.
Som vanligt var det en fikapaus med tillhörande ”överbordsnack ” Arne Johansson framförde till sist att varm tack till alla som medverkat.
På nästa mändagsträff den 2 mars kommer Beppa o Marita Viström framföra sång o musikprogrammet Country and Westergötland” med låtar ur i country och gospelstil.