Lite smått och gott från året 2014

Måndagsträffen den 8 december som var den sista för året blev det en riktig festeftermiddag som började med att det serverades smörgåstårta med dricka vilket lät sig väl smaka. Ett stort lotteri där varje deltagare fått en gratislott förrättades då inte mindre än 70 vinster delades ut.
Dagens höjdpunkt var när dagens gäster med den sångglada familjen Maria och Mattias Johansson från Götene tillsammans med tre av barnen, Filippa, Jasmin och Sixten anlände till träffen vid 15-tiden och framförde ett mycket uppskattat och välklingande sångprogram med både gamla och nya julsånger till pianoackompanjemang av Per-Ola
Österberg. När den kända sången ”nu tändas tusen juleljus ” sjöngs uppmanades alla att sjunga med och det blev en allsång värd att notera.
Sångerna omramades med många välförtjänta applåder och dagens värd framförde ett varmt tack till den välsjungande familjen och
delade ut julklappar till de sjungande barnen samt lillebror Axel. 3år
som säkert sjunger med nästa jul. Julblommor överlämnades till föräldrar och pianist. Efter önskemål blev det en avlutningssång med ”God jul önskar vi er alla” som sjöngs både på Svenska och Engelska
Kaffe med en god kaka serverades därefter.
Att denna vänskapsträff blivit mycket populär kan noteras
då det i genomsnitt kommit 110 personer varje gång för att umgås och trivas.
Nu önskar arrangörerna alla en riktigt God Jul och Gott Nytt År.

 


Måndagsträffen den 24 november blev en mycket fin och uppskattad träff dit drygt 100 personer kommit för att lyssna till dagens gäster som var Beppe och Marita Viström från Fridene som för första gången gästade Österäng och bygdegården. De presenterade sig som Herr och fru Hackspett, ett namn de hämtat från den rörelse de driver tillsammans.
Till gitarr, munspel och fiol framförde de ett skönt och välklingande sång och musikprogram med en blandning av spelmanslåtar, skillingtryck , visor, och schlager som bladades med många uppskattade ovationer från publiken. Ett extranummer med önskad musik fick avsluta deras framträdande.
Dagens värd, Arne Johansson, framförde till sist ett varmt tack och överlämnade Arne Appelqvists nyutkomna bok.
Därefter blev det dragning på dagens lotteri med många fina vinster.
Nästa måndagsträff blit 8 december vilken är den sista för hösten. Då kommer en sångglad familj från Götene som heter Maria och Mattias Johansson att tillsammans med tre av deras barn svara för ett rikt sång och musikprogram där även en hel del advent och julsånger finns med.


Måndagsträffen den 10 november med besök av Lars Vänerfors Lidköping, mest känd i bygden under namnet "Lasse på kaféet" när han växte upp i Österäng där hans mor, Elin Karlsson, drev kaférörelse, blev en intressant eftermiddag då bygdegården än en gång var fylld till sista plats. Det blev många kära återseende av personer som hade sina rötter i Österäng från 1930-talet av framåt. Lasse, född 1936 berättade många roliga minnen och även tråkiga från den tiden han växte upp. Fröken i skolan glömmer han aldrig när de barn som hade välbärgade föräldrar som skickade med potatis, mjöl, ägg med mera till sin fröken fick högre betyg än övriga vars föräldrar inte hade tillgång till detta, oavsett kunskap. Han berättade om många minnen från ortens original som han kom ihåg vilket frambringade många goda skratt och applåder.
Många hyss med bland annat såpa på rälsen så att loket slirade, fick backa och sätta ny fart för att komma upp för backen fanns också med i programmet Därefter blev det ”såpförbud” för pojkarna hos ortens handlare!
Efter en rejäl fikapaus ned mycket ”överbordsnack” sjöng dagens publik för Majken Johannesson, Hällekis som i söndags fyllde 93 år. Därefter framförde dragspelaren Nisse Thunborg tillsammans med fyra gubbar sång och musik där även allsång ingick. De avtackades med applåder och fick var sin chokladask. Nästa måndagsträff blir den 24 november och då kommer Herr och fru Hackspätt, Beppe och Marita Viström från Fridene att spela och sjunga skillingtryck schlager, visor och popp till mandolin, munspel, fiol och gitarr.
Måndagsträffen den 27 oktober med Kenneth Holmström som under rubriken
"Min musik" presenterade ett musikprogram med blandade musikstilar
framförda till gitarr, klarinett och olika saxofoner av högsta klass till eget förproducerad komp. En egen skriven låt "grynkorvsvisan" fanns även med hans
rika sångrepertoar och det blev också tillfälle till allsång, allt blandad med många
välförtjänta applåder. Dagens värd, Arne Johansson framförde till sist ett varmt tack för en mycket uppskattat program och överlämnade en grytunderlägg att använda när Kenneth skulle koka grynkorv. Dragning av lotteri fick avsluta dagens samling.
Nästa måndagsträff blir den 10 november då Lars Vänerfors eller"Lasse på kaféet "
som han ofta kallades när han växte upp i Österäng att berätta många trevliga minnen och original han mött. Nisse Thunborg medverkar med dragspelsmusik
då även allsång finns med.När måndagsträffen hade höstens tredje träff den 13 oktober underhöll Göte Johansson och Arne Nathansohn från Lidköping vilka båda spelade med i `Cool Candys orkester på 60-70-´talet, var bygdegården fylld till sista plats med åhörare.
Med tillbakablick av denna då så populära orkester blev det musik hämtad från deras skivinspelningar blandat med många händelser och minnen.
Göte sjöng även solo och som avslutning blev det allsång "du ska inte tro man blir yngre".
Dagens värd framförde under rungande applåder ett varm tack till de medverkande.
Nästa måndagsträff blir den 27 oktober då Kenneth Holmström från Vara underhåller
med välklingande musik på ett flertal instrument.På måndagsträffen 29 september underhöll sång o musikgruppen Only 2 som betod av
Monica Jennebo, Lars Forsberg och Eje Jansson vilka framförde ett mycket uppskattat program.
15 september första måndagsträffen för hösten med Protonerna från PRO Vinniga


Måndag 12 maj hade måndagsträffen en välbesökt vårfest för de som varit med på de olika träffarna som började i februari månad och var den sista för vinter-vår-perioden.
Festen inleddes med en gemensam härlig lunch där det serverades rotfruktsgratäng och fläskytterfilé med gorgonsolasås, grönsaker, bröd och dricka.
För underhållningen svarade den välkände och omtyckte trubaduren Lars-Erik Frändberg från Vänersborg som med sång blandad med trevliga historier blev mycket uppskattat och frambringade många välförtjänta applåder.
Kaffe med kladdkaka serverades också vilket smakade bra.
Till sist blev det lotteridragning. Nu blir det sommaruppehåll fram till hösten


Måndagsträffen 5 maj med Vallefôlk som underhöll med musik. Måndag den 12:e maj vårfest i Österängs bygdegård, endast för föranmälda måndagsträffare.


Måndagsträffen den 14 april med Vivans Svänggäng från Mariestad


Viola Lugn från Mästers Blommor besökte måndagsträffen den 7 april där hon visade hur man gör fina blomsterarrangemang och vårdar sin blommor.


Måndagsträffen 31 mars med Blå Skuggor från Mariestad


Måndagsträffen 24 mars med Vildminkarna


Måndag 17 mars Hattmåndag med Kerstin Persson Bertheaud


På måndagsträffen 3 mars underhöll Prytz Å Dahlen


Måndag 24 februari Bertil Davidsson berättade historier och minnen från bland annat tiden som auktionist
Mariestads Dragspelsklubb underhöll på årets första träff den 17 februari.