Lite smått och gott från året 2013

Måndagsträffens avslutning den 2 december med sånger i advent. Sång av Lili-Ann Johansson med Curt Sjöblom vid pianot.


På måndagsträffen 25 november underhöll Lisbet Carlström Vinninga med
sång till dragspelsmusik


Måndagsträffen den 18 nov med besök av Viola Lugn från Mästers blommor


Måndagsträffen den 11 november med Radbandet och Arne Appelqvist


Stig Sandberg bjöd sång- och musikunderhållning på Måndagsträffen den 4 november


På Måndagsträffen den 28 oktober underhöll Peder Sveder från Tidaholm.


Måndag 21 oktober program med Yvonne Eriksen från Remningstorp Lerdala som talade om fantasiflödet, äventyr och naturupplevelser.


På Måndagsträffen den 7 oktober underhöll trubaduren Roy Sällström med sång och musik.


På måndagsträffen den 30 september underhöll Margit och Laila med sång och musik till cittra.


Festlig vårfest på Flämslätt

När måndagsträffen hade sin avlutning på vinter/vårens träffar den 6 maj på Flämslätt blev det en riktig festdag för de 117 personer som kommit med.
Efter välkomnande av Stig Olofsson som tillsammans med Arne Johansson var dagens värdar, blev det underhållning av bröderna Nils och Arne Thunborg vilka som vanligt tillsammans med bravur underhöll med dragspelsmusik där många kända låtar fanns med. Att det blev mycket uppskattat visade sig snart då applåderna duggade tätt.
Därefter blev det dags för lunch med slottsstek med sås, potatis, gelé, inlagd gurka, dricka m.m. samt ett rikligt salladsbord vilket lät sig väl smaka och får högsta betyg.
Efter lunchen blev det tipspromenad med tolv frågor där ett tiotal lyckades pricka in elva rätt. Utslagsfrågan fick sedan avgöra vem som tog hem första vinsten vilket var att gissa vikten på ett paket vilket vägde 200 gram. Arne Jakobsson från Götene kom närmast och blev därmed den lycklige vinnaren och fick mottaga ett paketets innehåll som var ett knivset samt en fin blomma.
Arne tog då tillfället i akt att framföra ett varmt tack till alla som ordnat med alla dessa trevliga träffar i Österäng och dagens vårfest.
Därefter blev det en stund med musik och allsång där Siv Johansson och Arne Johansson var försångare vilka även framförde vacker duettsång, allt blandat med början av dragning av dagens lotteri.
Därefter blev det fikapaus med kaffe och god kladdkaka.
Efteråt blev det återsamling i Vallesalen då det blev ytterligare dragning på lotteriet om totalt hade omkring 70 vinster med choklad, kaffe, mycket blommor, presentkort m.m vilket innebar att minst hälften av deltagarna blev lyckliga vinnare. Sång och musik med allsång fanns även med mellan lottdragningen och fick så avsluta dagens program.
Nu blir det uppehåll på träffarna men i september räknar ”de som har hann om ett” att det blir måndagsträffar igen.
Slutligen tillönskades alla en riktigt god vår och sommar.PRO–kör underhöll med sång o musik


När måndagsträffen i Österängs bygdegård hade sin sista träff för vintern/vårens träffar den 29 april var det kören som kallar sig PROlogen från Mariestad som svarade för underhållningen.
Efter det att dagens värd, Åke Krantz, hälsat alla välkomna var det dags att låta kören ta plats på scenen vilka fick en kraftig välkomstapplåd.
Under Kristina Svenssons ledning och skickligt elgitarrackompanjemang av Göte Wåhlin, framfördes sedan ett mycket uppskattat sång och musikprogram i två avdelningar med avbrott för kaffeservering med gott hembakat bröd och mycket ”överbordsnack” av de 120 personer som kommit med denna gång.
I sång o musikrepertoaren fanns bland andra ”blå visan”, ”det är våren vänner”, dansa i lä”. Margit Århäll läste dikten ”bara” av Nils Bolander och därefter det blev ytterligare sång o musik där bland annat ”den har flytt våran gyllene tid”, ”promenaden”. med flera.
”Jag en vandringsman är” sjöngs som duett av Kristina och Göte. Allsång med låten ”när det våras ibland bergen” blev det också och till sist sjöng kören ”tack alla vänner” allt blandat med tacksamma applåder.
Dagens värd framförde till sist ett varmt tack till dagens underhållare för ett mycket fint och trevligt program vilket publiken bekräftade med en rejäl avslutningsapplåd. Några Sverigelotter överlämnades som ett extra tack med hopp om stor vinst.
Därefter avslutades träffen med ett stort lotteri med som vanligt många fina vinster som Gunilla o Stig som vanligt ordnat.


Vårlängtan i folkton med Rebecka och Daniel Westin

När måndagsträffen hade sin träff den 22 april var rubriken för dagens program ”vårlängtan i folkton” med Rebecka och Daniel Westin som för första gången gästade bygdegården.
Efter en kraftig välkomstapplåd till hela familjen Westin som hade med sig sina tre barn på 5 år, 3 år samt lillebror på 2 månader, blev det en eftermiddag fylld av både fiolmusik och sång.
Att paret behärskade dessa instrument med stor kunnighet visade sig snart, allt blandad med att Daniel berättade om hur folkmusiken användes förr vid bröllop, begravningar, fest och dans. Några låtar som spelades var ”Skara brudmarsch”, ”vårvindar friska”, ”hultkläppens sorglåt” och ”skänklåt till Johannes”
De sjöng dessutom flera sånger ”det står ett träd på min faders gård”, Miakelivisan med flera. Som vanligt blev det många välförtjänta applåder.
Det blev en stunds gemenskap vid borden med gott bröd som systrarna Inga och Iris bakat. De är välkända i Österäng men är numera bosatta i Götene. Som skönt är har de dock inte glömt Österäng och sina gamla vänner.
Till sist framförde dagens värd ett varmt tack till de medverkande och överlämnade en chokladkartong till deras härliga barn. Några Sverigelotter var det också med som ett extra tack.
På mångas begäran sjöngs till sist ”må din väg gå dej till mötes” där alla fick sjunga tillsammans med Westins och några Gråsparvar.
Daniel kommer på lördag att flytta till Mora där han kommer att tillträda som präst i församlingen.
Nästa måndag 29 april som blir den sista i vinter – vårens träffar kommer PRO-kören från Mariestad att medverka med sång och musik
.Sång och musik av duon Anders och Madelene

Måndagen den 15 april var det som vanligt en välbesökt måndagsträff i Österängs bygdegård dit man redan börjar att komma en timma innan och framåt för att få plats med både bil och plats vid borden.
Innan dagens värd hunnit hälsa alla välkomna till träffen kunde man som vanligt höra ett brus av vänskapsprat mellan de som kommit med.
Dagens gäster var duon Anders Ramberg från Torsö med dotter Madelene Lugnberg från Jula vilka fick en extra varm välkomstapplåd och därefter svarade för dagens sång och musikunderhållning.
Med stor skicklighet framfördes sedan många kända sånger och visor med Anders på gitarr och Madelene på tvärflöjt.
De började med sången ”mitt rätta jag” och därefter följde bland andra ” en morgon av lycka”, I roslagens famn” av Taube, ”jag och min far” och ”mellan hägg och syren” av Mats Ljung.
Att det blev många uppskattande applåder mellan låtarna behöver väl knappast nämnas.
Därefter var det dags för en stunds gemenskap vid borden med efterlängtat kaffe och gott hembakat bröd.
Andra delen av programmet inleddes med Björn Afzelius visa ”du är det finaste jag vet” följd av bland andra ”en kväll i juni” av Lasse Berghagen, ”när gullvivan blommar”, ”en resa i vårens tid” och ”strövtåg i hembygden.”
Till sist framfördes ett varmt tack till dagens gäster som fick några Sverigelotter för bevis på publikens uppskattning, förhoppningsvis med bra vinst.


Sång av Doremikören

Måndagen den 8 april blev en eftermiddag fylld av sång och musik av Doremikören från Mariestad som för tredje gången var dagens gäster i Österängs bygdegård.
Efter det att dagens värd Arne Johansson hälsat omkring etthundra personer välkomna överlämnades ord och ton under varma applåder till kören.
Liksom vid tidigare besök framfördes ett mycketuppskattat och välklingande sång och musikprogram med bred repertoar där både dragspel, gitarr och elbas fanns med. I första avdelning sjöngs bland andra ”ljus och värme”, ”du och jag skall tillsammans gamla bli”, ”flickan i regnet ”, med flera låtar innan det blev dags för gemenskap vid borden med som vanligt god fika och en rejäl pratstund.
När det sedan blev dags för kören att sjunga igen fick åhörarna lyssna till ”hör mina ord”, helgdagskväll i timmerkojan” och ”flottarkärlek” för att nämna några, allt blandad med välförtjänta ovationer.
Som avslutning av programmet sjöng körer sången ”oändlig nåd” vilken alltid brukar beröra allas hjärtan.
Dagens värd framförde ett varmt tack för ett fint sång och musikprogram och överlämnade som extra tack Sverigelotter till gruppen att fördela den storvinst som förhoppningsvis väntar.
Som avslutning blev det dragning av ett stort lotteri som paret Olofsson från Skövde som varnligt ordnat varför många gick extra glada hem, enligt uppgift även flera av dagens gäster som hade tur.
Nästa måndag kommer den skicklige trubaduren Anders Ramberg från Torsö och Madelene Lugnberg att underhålla med sång och musik.
Påskfest med gratäng och blommor

På måndagsträffen den 25 mars blev det lite extra festligt eftersom den inföll under påskveckan. När dagens värd Stig Olofsson hälsat alla välkomna och speciellt dagens gäst trädgårdsmästare Kjell Karlsson från Blomsterlandet Skövde vilken fick en kraftig applåd var det dags att intaga en lätt förtäring. Denna bestod av skinkgratäng , sallad, fralla och dryck som lät sig väl smaka och visade sig mycket uppskattat. Allt till ordinarie ”fikapris” 30 kronor inkl kaffe med god kaka.
Därefter överlämnades ordet till Kjell Karlsson vilken för två år sedan gjorde ett mycket uppskattat besök i bygdegården då många fick med sig många goda råd och tips om hur man ömt skall vårda sina blommor.
Kjell har under många år varit anställd på Blomsterlandet och svarat för undervisningen. Publiken hade mycket att fråga denne expert om och alla fick svar.
Beskärning av träd, odling av tomater, skötsel av orkidé m.m. vilket är ganska aktuellt framöver. Han kunde dock meddela att ogräs är det mest lättodlade vi har.
Dagens värd framförde ett varmt tack till Kjell för en lärorik eftermiddag med många goda råd och tips, ofta blandad med humoristiska inslag vilket frambringade många glada miner och skratt som bekräftades med applåder.
Som extra uppskattning överlämnades en chokladkartong och några lotter Därefter blev den en fikapaus med kaffe och god kaka och som vanligt mycket ”överbordsnack.”
Som avslutning blev det dragning av ett jättestort lotteri med blommor, ägg, sill, våffeljärn, och lådor med diverse matvaror m.m Allt var som vanligt sammanställt av Gunilla och Stig Olofsson vilka bör få en stor eloge för detta.
Nästa måndag blir det påskledigt men den 8 april kommer Doremi-kören från Mariestad att medverka med sång och musik.

Vi önskar alla en Glad Påsk!


 

Måndagsträff med sångglad kör !


När måndagsträffen hade sin sjätte samling för året den 18 mars fick träffen besök av ViÄlaVi-kören från Grästorp vilket visade sig vara en sångglad nybildad kör med en bred repertoar.
Efter det att dagens värd hälsat alla välkomna och speciellt dagens gäster som fick en rejäl välkomstapplåd överlämnades sång o spel till gästerna.
Med musik till tre dragspel som skickligt trakterades av Marita Johansson, Karin Sandberg och Lilian Andersson blev det en uppskattad eftermiddag.
Gruppen som denna gång var åtta av tio framförde sedan många kända låtar där även publiken fick tillfälle att stämma in om de så önskade.
Som första melodi blev det en 50-talslåt ”Vie vic vi har en melodi ” följd av ”längtan till våren” skriven av Alf Lindström, Lidköping varefter en tvåstämmig vårkoral skriven av Mats Paulsson med flera sånger följde. Efter en härlig fikapaus blev det så avdelning två i programmet. Denna började med att Tora Olofsson och Jan-Olof Ödlund framförde Anders och Britta skriven av Ove Törnqvist ”kommer du ihåg den förta gång vi träffades min vän ” vilket de gjorde på ett trevligt och berömligt sätt som liksom tidigare under programmets gång frambringade många välförtjänta och uppskattade applåder.
Roland Cedermarks vackra sång ”varje dag är en gåva” fanns också med och som avslutning blev det potpurri med vårsånger – ”jag blir så glad” och avslutades med ”när solen skiner”. Dagens ”måndagsträffare” var dock inte nöjda utan kören fick bjuda på några extranummer till allas belåtenhet. Kören fick som extra tack några Sverigelotter som förhoppningsvis ger liten eller stor vinst.
Nästa måndag 25 mars kommer trädgårdsmästare Kjell Karlsson från Blomsterlandet att visa och ge många god råd inför våren. Denna gång blir det även lite extra festligt med förtäring och kaffe med kaka. Allt till ordinarie ”fikapris”.


 


Vildminkarna gästade Bygdegården

Vildminkarna från Skövde med omnejd med fem goá glada gubbar som de själva kallar sig besökte för första gången måndagsträffen i Österängs bygdegård den 11 mars. Över hundra personer hade kommit för att lyssna.
Efter det att dagens värd, Stig Olofsson hälsat alla välkomna till dagens träff överlämnades under kraftiga välkomstapplåder ord och ton till dagens underhållare. De visade sig vara ett glatt och rutinerat gäng som väl trakterade sina instrument. De spelade durspel, dragspel med komp till elbas och gitarr med mycket stor skicklighet.
Som inledning spelades ”Sandövalsen” följd av ”jämtsnoa”, ”fröken fräken”, med flera kända låtar samt ”Kari polska”.
Flera solosånger framfördes och Per sjöng den vackra visan ”du gav mig ljusa minnen”.
Som vanligt blev den en rejäl stund med fika varefter det blev ytterligare sång o musik som började med ”Viggen”, ”vi skall gå hand i hand” med flera. Att många tacksamma applåder fanns med mellan de olika låtarna behöver väl knappast nämnas. Dagens värd framförde ett varmt tack för ett fint och uppskattat program och såg till att de goá gubbarna fick ett kuvert med några Sverigelotter som ett extra tack så de slapp att gå lottlösa hem.
Ett stort lotteri med som vanligt toppenfina vinster fick även denna gång avsluta måndagsträffen vilket gjorde att många gick extra glada hem.
Nästa måndag 18 mars kommer en ny kör från Grästorp som kallar sig ”ViÄlaVi” att underhålla.


Systrarna Prytz och Dalén

Välklingande sång och musik med systrarna Pryts och Stig Dalén Måndag 4 mars blev en uppskattad eftermiddag då ett hundratal personer infunnit sig på måndagsträffen i Österängs Bygdegård för att lyssna till systrarna Pryts och Stig Dalén, alla från Skövde-trakten vilka tidigare medverkat på måndagsträffar i Österäng.
Efter det att dagens värd, Stig Olofsson, hälsat alla välkomna och speciellt dagens underhållare överlämnades ord och ton till gästerna.
Under drygt en halvtimma framförde de sedan ett rikligt sång och musikprogram som inleddes med ”trönderbrura” följd av bland annat ”en ros i solsken”, och ”de sista ljuva åren”.” Allsång följde därefter med ”pensionärsvisan” med flera kända visor. Till ukulele – gitarr - dragspel eller el.bas följde flera sånger såsom ”Svinsta skär” och ”tusentals gitarrer” där även Siv visade sig vara en mästare på att joddla vilket frambringade många skratt, allt blandad med många välförtjänta applåder.
Några roliga historier fanns också med i programmet Efter en stunds fikapaus med gott bröd och som vanligt mycket ”överbordsnack” var det sedan dags för avdelning två i programmet.
Därefter blev det sång o musik där ”Annas visa” – ”en kväll i maj” – ”du är min man” med flera låtar fanns med. Efter kraftiga ovationer som inte villa sluta blev det till sist ett extra sång o musiknummer med låten ”om aftonen” Dagens värd framförde ett varmt tack till de medverkande och överlämnade var sin chokladkartong som ett extra tack o uppskattning Som avlutning blev det ett stort lotteri där bland annat kryddor som Kryddhuset i Ljung generöst sponsrat fanns med.

Nästa måndag 11 mars kommer Vildminkarna från Skövde att sjunga och spela visor och populära låter från förr.
Måndagsträff med korvfest och kåseri

Måndag 25 februari blev som det brukar en vänskapsträff i Bygdegården. Som vanligt när före detta majoren Uno Boman kommer på besök brukar träffen börja med varm korv med bröd och dricka vilket Boman uttryckligen uppskattat och förväntar sig Därefter var det dags att låta Boman komma igång med sin starka barytonstämma där inga ljudförstärkare och mikrofoner behövs.
Denna gång blev det en blandad historik från gamla tider kompletterat med bilder och årtal på järnvägar och järnvägsstationer, bilar, olika skolor, prästfamiljer, militärer med mera som han plockade fram ur sitt erkänt goda ”dataminne” utan manuskript.
Någon historia fanns också med vilket frambringade många goda skratt och applåder. Därefter blev det kaffe med hembakad kaka och som vanligt mycket ”överbordsnack”. Arne Johansson, som var dagens värd, framförde ett varmt tack till Uno Boman och överlämnade en chokladkartong och en lott som extra tack för ett uppskattat program.
Gunilla och Stig Olofsson avslutade träffen med ett stort lotteri och som vanligt fanns det många fina vinster som många av dagens besökare fick med sig hem.

 

Före detta dansmusiker underhöll med trevligt program

Måndag 18 februari som var den andra träffen för i år fick publiken som var omkring hundra personer stifta bekantskap med två herrar som var inbjudna att underhålla. Det var Conny Jonsson och Lennart Friman från Lidköping som visade sig vara mycket rutinerade musiker på dragspel och gitarr till förinspelat komp. Båda har tidigare under fyrtio år varit engagerade som dansmusiker men har under de senaste åren tillsammans
varit ute och underhållit med sång och musik i olika sammanhang.
Som första stycket i programmet spelades ”gammal dalavals” och rungande applåder lät inte vänta på sig. Nästa inslag blev ”den röda stugan” då alla uppmanades att sjunga med vilket fick ett bra gensvar.
En gammal historia från 1930-talet från Kållandsö när elinstallationer började komma fanns också med. Det var när elström installerats i ortens kyrka och skulle invigas under högtidliga former då präst och flera eminenta gäster skulle vara med, men kyrkovaktmästaren fick den stora äran att hålla invigningstal och trycka på knappen vilket han gjorde förträffligt och kortfattat ”jag skall bara säja tre ord, lus” varefter han tryckte på knappen och det luste.
Flera visor till sång och musik där dagens gäster också visade sig var goda sångare med både solo och duett framfördes såsom ”alpens ros”, ”nu tändas åter ljusen”, ”änglahund”, med flera kända låtar, allt under att applåderna duggade tätt.
Efter en stunds fika och gemenskap vid borden var det dags för avdelning två i programmet. Lennart spelade en polka på durspel och under tiden kom Jokkmokks-Jokke in som var Conny som sjöng ”Gulli-Gullan” vilket blev mycket uppskattat.
Mot slutet sjöngs "Ljus och värme” och ”en ton från himlen”.
Stig Olofsson som var dagens värd framförde ett varmt tack för en trevlig sång och musikunderhållning och överlämnade var sin chokladask.
Nästa måndag 25 februari kommer den humoristiske Uno Boman att kåsera. Träffen börjar med att alla blir bjudna på varm korv och efter Bomans kåseri blir det kaffe med god kaka. Allt till ordinarie ”fikapris” 30 kronor. Denna gång blir det även lotteri.


Fullt hus vid årets första måndagsträff

Måndag 11 februari 2013 var det åter dags att börja årets måndagstäffar i Österängs bygdegård där omkring 120 personer infunnit sig för att vara med i denna så populära vänskapsträff dit alla skall känna sig välkomna.
Efter det att dagens värd, Arne Johansson, hälsat alla välkomna och speciellt Mariestads Dragspelsklubb som var dagens gäster överlämnades under varma applåder ord och ton till gruppen vilka tidigare vid flera tillfällen gästat Österängs Bygdegård och framfört mycket uppskattad sång och musik.
Under Gunnar Bohlins ledning framfördes sedan med bravur välklingande sång och musik som inleddes med ett ”seglarpotpurri ” följt av ”säj inte nej ” – ”ett brev betyder så mycket”, allt blandat med många välförtjänta applåder.
Därefter följde allsångspotpurri med Lasse Dahlqvist melodier.
Sedan var det dags för fika och gemenskap med tillhörande ”överbordsnack” som fyllde bygdegården.
Även önskesånger fanns med i programmet vilket var mycket uppskattat av publiken som önskade bland annat ”drömmen om Elin”, ”den röda stugan” med flera kända låtar.
Dagens värd framförde till sist ett varm tack till de medverkande för ett fint program och överlämnade Sverigelotter som ett extra tack, allt under ytterligare ovationer.
Som avslutning följde dragning av dagen stora lotteri med fina vinster som Gunilla och Stig Olofsson som vanligt fixat.
Nästa måndag 18 februari kommer Conny Jonsson och Lennart Friman från Lidköpingn på besök att underhålla med ett blandat program med bland annat Sång och musik till dragspel o gitarr.
Text: Birgitta Österberg. Foto: Stig Olofsson